Italië, Emilia-Romagna
8 hectare
Biodynamisch
Hoog in de heuvels van Emilia-Romagna begint Marco Bertoni in de 90’s “Il Farneto”. Zijn doel: het terugbrengen van de natuurlijke landbouw in dit gebied, en dat is nodig! Het gebied is met name bekend door de Lambrusco, een lokale druif met veel historie, maar Lambrusco heeft door de jaren heen een slechte naam gekregen. De druif werd in de jaren ’70 en ’80 heel populair door de zoete, rode mousserende wijn die er van werd gemaakt. Er werd in bulk geproduceerd om aan de grote vraag te voldoen en er werden afschuwelijk slechte wijnen gemaakt. Maar wat weinig mensen weten, is dat Emilia-Romagna juist een hele rijke ambachtelijke en culinaire historie heeft. Parmigiano Reggiano, Coppa di Parma, Aceto balsamico, Culatello salami komen bijvoorbeeld allemaal uit dit gebied en de lokale keuken is echt te gek. Gelukkig komen er steeds meer nieuwe wijnboeren bij die het vakmanschap in dit gebied in ere willen herstellen. Dit is daarom zeker een plek om de komende tijd in de gaten te houden!
Il Farneto is een biodynamisch landbouwbedrijf met een gesloten ecosysteem. Marco werkt voornamelijk op het land, verbouwt o.a. tarwe en houdt zijn eigen dieren. In de wijnkelder wordt hij geholpen door wijnmaker Tomasso Turci. Samen produceren ze hele mooie wijnen met inheemse druivenrassen. De wijnen fermenteren spontaan, zijn ongefilterd, ongeklaard en worden gebotteld met een lage dosis toegevoegd sulfiet voor stabiliteit tijdens het transport. Alle wijnen zijn makkelijk drinkbaar, zuiver, gaan perfect bij de Italiaanse keuken en zijn ook nog eens heel goed geprijsd… Niks meer veranderen! Saluti!
Klik hier voor het volledige assortiment Il Farneto